Museum Soest logo

Holocaust

WO II De Holocaust.

De Stichting Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg organiseerde onder leiding van de toenmalige voorzitter Cees Vos in januari 2020, in het kader van 75 jaar bevrijding, een herdenking bij het tijdelijke monument ‘Levenslicht’ bij Kunststichting Hazart. Het tijdelijke monument in de gemeente Soest maakte deel uit van een landelijk project. Het tijdelijke monument bestond uit een aantal stenen (joodse traditie) met een lichtbundel.

Het stenen monument is na de herdenkingsperiode verhuisd naar museum Soest. Dit was de eerste Holocaustherdenking in Soest. Destijds sprak Cees Vos de wens uit dat er eigenlijk jaarlijks een holocaust herdenking in Soest zou moeten gaan plaatsvinden. In 2025 was dit het geval en wel in museum Soest. Vanaf 2026 zullen er Holocaust herdenkingen gaan plaatsvinden bij het nieuwe holocaust monument.

Er bestaan lijsten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn opgemaakt van joodse inwoners in Soest. De gemeenten werden door de Duitsers verplicht deze inventarisatielijsten op te stellen. Dit is gebeurd vanaf februari 1941. Op basis van een lijst die is opgemaakt in augustus 1942 is er gekeken wat er met deze joodse inwoners van onze gemeente is gebeurd.

Velen van de in de lijst van augustus 1942 genoemde personen zijn ondergedoken. Heleen Joosse heeft onderzoek gedaan naar Joodse slachtoffers uit Soest en heeft op grond van haar gedegen onderzoek een vrij nauwkeurige lijst met namen kunnen samenstellen van joodse inwoners van Soest die in de concentratiekampen zijn omgekomen.

Opgemerkt wordt dat ook velen op de lijst van augustus 1942 staande personen WO II ook nog hebben overleefd evenals gezinsgenoten die niet altijd apart geregistreerd stonden.

De namen van de omgekomen joodse slachtoffers uit onze gemeente kunt u lezen op de waaier bij dit stenen monumentje.