MUSEUM SOEST GEHEEL IN KERSTSFEER.

Publicatiedatum: 8 november 2023

Museum Soest verwelkomt van 18 november 2023 tot en met 4 februari 2024 de tentoonstelling van de landelijke vereniging ‘De vrienden van de Kerstgroep’ Nederland in museum Soest.

De tentoonstelling draagt de naam:

“ De Kerstgroep – grenzeloos mooi”

Het is dit jaar precies 800 jaar geleden dat Franciscus van Assisi in Greccio Italië, de aanzet gaf tot het gebruik van kerstgroepen. 

Naar aanleiding hiervan hebben veel volkeren het kerstverhaal uitgebeeld in allerlei kunstuitingen, die vaak innig verweven zijn met hun eigen cultuur.

Op de tentoonstelling in Museum Soest ziet u kerstgroepen uit verschillende landen en schilderijen, borden met afbeeldingen van het kerstverhaal.

Ook hangen er kerstknipkunstwerken en zelfs knipkunstwerkjes in lucifersdoosjes met kerstvoorstellingen.

In verband met het herdenkingsjaar Franciscus 1223-2023, heeft de vereniging “Vrienden van de Kerstgroep” Nederland een boek uitgegeven met veel foto’s van kerstgroepen van over de gehele wereld: “De Kerstgroep- grenzeloos mooi”.

U ziet op de tentoonstelling ook enkele van de groepen die in het boek staan.

Voor de vereniging was dit ook aanleiding om de leden te vragen hun exposities dit jaar dezelfde naam te geven.

De  exposanten die de tentoonstelling hebben samengesteld zijn:

Wim en Nelly Vellinga- Geerlings

Timothy Bottema

Hanneke en Haddo Hans Hilbers

Clary Houtzager en Cors de Kruijk

Gerdie Bade

U als bezoeker bent van harte welkom tijdens de openingstijden op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur. Op 22 december is er een avondopenstelling georganiseerd van 19.00 uur tot 22.00 uur. Op 2e kerstdag zijn we ook open. Voor groepen zijn wij altijd open maar dan wel even reserveren. De entree voor volwassenen bedraagt € 6,00 per persoon (incl glaasje glühwein), kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis.

Tijdens de avondopenstelling treedt op het koor ‘The Victorians’ onder leiding van Harrie Herfst. Kerstkoor ‘The Victorians’ bestaat uit 11 zangers. Het koor repeteert van september tot december om in de decembermaand bekende en minder bekende kerstliederen ten gehore te brengen. Het repertoire van The Victorians bestaat uit, merendeels Engelstalige, Christmas carols. De nummers worden a cappella gezongen, vaak buiten, zoals de traditionele carolers dat vroeger ook deden. Om het plaatje compleet te maken, zingen zij in de traditionele Victoriaanse kleding uit de tijd van Charles Dickens. Kortom, hun optreden brengt het publiek helemaal in nostalgische kerstsfeer.