Expositie, werken van 3 regionale schilders.

Publicatiedatum: 18 mei 2024

Te bezoeken tot en met 11 augustus 2024.

Jan Zacharias Vossenberg, woonachtig in Baarn is een autodidact olieverfschilder. Lambertus van de Kooij †, woonde zijn hele leven in Soest en bedacht een kunstvorm waarbij hij zijn olieverf vermengde met zilverzand en Ferdi Vermeijs, woonachtig in Amersfoort is van jongs af aan al bezig met tekenen en is zo’n 5 jaar geleden gaan schilderen.

Jan Zacharias Vossenberg, geboren in 1956 te Vlissingen is een autodidact olieverf-schilder. Vanaf zijn jeugd was hij reeds geïnteresseerd in tekenen en schilderen. Iedere dag werd er wel een schetsje gemaakt op de krant of met krijt op de stoep. Waar die interesse vandaan kwam weet Jan niet. In de familie was er niemand die schilderde of tekende, met uitzondering van zijn vader die na zijn pensionering met verf aan de gang ging. Hij kreeg toen zo’n ‘iedereen kan schilderen met Ravensburg’ doos van cadeau. Daarna was het hek van de dam.

Jan bracht zijn jeugdjaren door in het prachtige pittoreske Amersfoort waar hij op slechts 50 meter van de schilderachtige Koppelpoort naar de lagere school ging. Vanuit de schoolbank (nog met een echte inktpot) had hij permanent zicht op de Koppelpoort en directe omgeving. Opletten in de klas was er niet echt bij, want hij droomde liever weg in hetgeen er buiten gebeurde en waar hij dan thuis weer tekeningen van maakte.

Op de middelbare school ging het in eerste instantie moeizaam, maar kwam toch met een goed diploma van school. Het lag voor de hand dat Zach naar de nabij gelegen kunstacademie Middelo zou gaan, maar daar wilden zijn ouders niets van horen. Zoek maar een goede baan voor het leven werd er in die tijd gezegd, met kunst is geen droog brood te verdienen. Hadden ze achteraf ook wel gelijk in!

Zo’n 40 ambtenaren- jaren inclusief dienstplicht en een verhuizing naar het mooie Baarn volgden, maar het schilderen en tekenen bleef zijn grote passie. Soms een uurtje of een museumbezoek, maar wel bijna dagelijks wordt er iets creatiefs ondernomen. De afgelopen 25 jaar werden er vele masterclasses gevolgd bij ondermeer, Jim Harris, Ernst Voss, Roos Schuring, Mitzy Renooy en Peter Klashorst.

De impressionist schildert met snelle directe toets voornamelijk stadsgezichten, strandgezichten, landschappen en koeien, waarbij slechts tussen de 5 en max 8 kleuren worden gebruikt. Grote voorbeelden zijn de schilders van de Haagse en Amsterdamse School, waar Isaac Israëls, G.H. Breitner en Willem Roelofs favoriet zijn.

Afgelopen decennia heeft Jan geëxposeerd in en rondom de omgeving van Amersfoort, Soest en Baarn. Inmiddels hangt zijn werk in menig huiskamer in Nederland, Frankrijk, Italië en zelfs in Amerika.

De omgeving Amsterdam, Baarn, Soest en Eemnes komt regelmatig aan bod. De olieverf- schilderijen worden gemaakt in de buitenlucht of atelier. Buiten is heerlijk om te schilderen; altijd komt er wel iemand een praatje maken en reageren enthousiast. Altijd leuk!!

Facebook: Jan Zacharias
Adres: van Kinsbergenlaan 27 3742PH Baarn Mail:
zachart2011@gmail.com tel: 0681811271

Stukje over Soester kunstschilder Lambertus van de Kooij †

Wat in u woont gij anderen toont”

Zo opende Harry de Wolff, galeriehouder van kunstzaal “De Drie ringen” in het Anna Paulownahuis te Soest, destijds de expositie van de Soester kunstschilder Lambertus van de Kooij. Mooier kan Lambertus van de Kooij als kunstenaar eigenlijk niet worden getypeerd.

Een man met een rijk gevoelsleven en diepgaande gedachten waar hij uiting aan gaf in zijn schilderijen. “Wat in u woont gij anderen toont”.

Lambertus van de Kooij, een man met twee levens.

Lambertus van de Kooij is geboren en getogen in Soest. Na de oorlog startte hij als gediplomeerd schilder een eigen schildersbedrijf en bood zich aan als huis-, reclame- en decorschilder.

Een ambachtsman pur sang.

In de avonduren echter was hij veelal in zijn atelier te vinden. Hij legde daar de basis voor, wat hij later zou noemen, “materieschilderijen”. Een door hem bedachte kunstvorm waarbij hij in zijn schilderijen objecten verwerkte en de olieverf vermengde met zilverzand om het effect te versterken. Zo creëerde hij driedimensionale kunstwerken. Toen hij op latere leeftijd stopte met zijn schildersbedrijf kreeg hij meer tijd om zich hieraan te wijden als startsein voor een leven met een meer artistieke invulling. Zijn werk raakte in een stroomversnelling.

Ook maakte hij vele reizen en gaf zijn ogen de kost. Hij observeerde de omgeving en de mensen heel goed wat hem op nieuwe ideeën bracht. Zoals hij het zelf verwoordde:

“Voor ik een streek op het doek zet denk ik veel en lang na. Dat vergt veel kijken, veel lezen en veel reizen. “

Zijn beschouwingen en ideeën vertaalde hij naar metaforen die hij visualiseerde in zijn schilderijen.

Zijn schilderijen geven daardoor een voor veel mensen herkenbare visie op mens, maatschappij en samenleving. Nergens bizar of spottend. Eerder mild met oog voor detail. Het was zijn manier om over zijn omgeving en mensen te filosoferen. Hiermee bracht hij een al lang gekoesterde wens in praktijk.

Dit bleef niet onopgemerkt en zodoende kreeg hij een wekelijkse column in de Soester Courant onder de titel “Goed gezien in woord en beeld” wat later uitmondde in de serie “Pluk de dag”. Hierin stelde hij telkens een schilderij centraal en voorzag deze van een bijpassend gedicht als poëtisch getinte toelichting.

Ook raakte hij gaandeweg gefascineerd door Ikonen en bestudeerde de achtergronden en betekenis van deze kunstvorm. Ook de unieke schildertechnieken, het werken met bladgoud en gebruikte materialen boeide hem en hij legde zich dan ook toe op het schilderen van ikonen. Het was belangrijk voor hem “echte” ikonen te schilderen in zijn meest pure vorm op basis van authentieke voorgeschreven schildertechnieken, beeltenissen en materialen. Zelfs de originele houtsoorten, veelal mahonie, waarop de ikonen worden geschilderd werden zorgvuldig geselecteerd en geprepareerd. Later begon hij in opdracht van de Heilige familie, de r.k. kerk in Soest-Zuid, aan het schilderen van de Kruisweg van Christus. Veertien grote allegorieën. Zijn “piece de resistance”.

Zo groeide Lambertus van de Kooij uit tot een bekende Soester kunstschilder.

Lambertus van de Kooij overleed in 2005 en veel schilderijen van zijn hand zijn geschonken aan Museum oud Soest. Hoe bijzonder is het dat 19 jaar na zijn overlijden er toch weer een expositie wordt georganiseerd waarin onder andere zijn schilderijen en ikonen centraal staan. Hij schilderde vooral voor zichzelf en genoot van het creëren. Echter wanneer een ander er door werd geboeid, misschien zelfs wel eens ontroerd, dan vond hij dat toch mooi meegenomen.

Hij heeft vele malen in Soest geëxposeerd maar misschien is deze expositie wel de meest bijzondere. Een eresaluut aan zijn gehele oeuvre.

Kunstenaarsinformatie Ferdi Vermeijs, 2000.

Ferdi is van jongs af aan al bezig met tekenen. Ongeveer 5 jaar terug is hij meer gaan schilderen. Hij heeft o.a. les gehad van Drago Pecenica en Mint Faas en heeft verschillende dingen van hen geleerd. In de loop van de tijd heeft hij zijn eigen techniek ontwikkeld, waarbij Ferdi aquarelpotloden mengt met acrylverf en de aquarelpotloden ook gebruikt als een soort paletmes en kwast. Hij laat zich onder andere inspireren door landschapskunst, de natuur om hem heen, zijn gemoedstoestand en muziek. Als hij vol zit van een bepaalde emotie, werkt hij meer out of de box, abstract, of in de vorm van een verhaal.

Sinds 2018 tekent en schildert hij bij Pastorie de Elleboog in Amersfoort, een aterlier voor outsider art, en krijg daar ondersteuning waar nodig. Het is een gevarieerde groep. Iedereen doet het op zijn niveau en ze delen de passie voor creativiteit, tekenen en schilderen. Ferdi schildert en daarnaast tekent hij digitaal in de Pastorie de Elleboog. Ferdi verblijft ook regelmatig bij Meewerken in Soest, een ontwikkelingsplek voor mensen met een vorm van ASS. Hij heeft ook een vorm van autisme en ontwikkelt zich op zijn eigen manier en tempo.

Zijn werk is te zien geweest in de galerie van Pastorie de Elleboog en bij Museum Flehite in Amersfoort. Hij is blij dat hij nu zijn werk kan laten zien in Museum Soest. Je kan hem volgen op Instagram @ferditastic.art