In memoriam onze oud vrijwilliger dhr. J.(Jean)J. Meerts

Publicatiedatum: 29 oktober 2024

(16 Augustus 1926 -12 September 2024)

Even terug in de tijd van Jean.

Zijn herinneringen aan het Museum Oud Soest (nu museum Soest) beginnen ongeveer 20 jaar geleden toen Antoon en Rie van den Dijssel bij hem thuis op het terras een kopje thee dronken en Antoon hem vroeg ‘Wil jij mij helpen een schouw te herstellen’. Antoon kennende volgde er ter plaatse een uitgebreide toelichting. Voor Jean vereiste dit wel enige bedenktijd.

Na een bezoekje aan het museum leek het Jean wel wat. Dus toen naar Antoon die eerst nog wat andere werkjes had. Na het overlijden van Antoon kwam er schot in het herstellen van de schouw. Jean vond het prachtig die oude, weliswaar gebarsten marmeren kolommen te behandelen, het houtwerk op te bouwen en te versieren.

Maar bij de opbouw van de schouw bleef het niet. De voorraad kamer op zolder moest leeggemaakt worden, de opslag in de kelder moest worden gebouwd. De huidige raadszaal was een grote opslag en werkruimte die leeggemaakt moest worden, de electra moest aangepast worden, er moest geschilderd worden en tegelijkertijd ontsproten er nieuwe ideeën om enkele al bestaande zalen aan te passen.

Vernieuwing en uitbreiding – herschikken van het assortiment dat vulde velen jaren met vooral hulp van vele handen bij de voorbereiding, de uitwerking en de afbouw. Al Jean aan het vertellen was liet hij veelvuldig de namen vallen waar hij mee had samengewerkt. Ze mogen best eens genoemd worden liet Jean iedereen weten: Theo van de Dijssel, Ed Vrouwe, Ben en Ton Kuijer, Aart van Doorn, Joop Laseur, Wim de Kam, Wout van ’t Klooster, Henny Koenders, Henk Gerth, Ton Tijhuis, Ries Boere, Kees de Wit, Ad Neijs. De laatst genoemde was degene die het meeste schroef en zaagwerk deed, hij rukte bij wijze van spreken het gereedschap uit je hand, toen dacht Jean laat hem maar ‘hij doet het zo graag’.

Op een gegeven moment miste Jean de daadkracht om verder te gaan. Nieuwe mensen en ideeën komen en gelukkig kwamen er ook nieuwe handen om de vele werkzaamheden uit te voeren aldus Jean.

Jean moest ook wel eens wennen aan grote veranderingen maar als op en top natuur mens glinsterde zijn ogen bij de bouw en de inrichting van de nieuwe natuurafdeling in het museum. Hij schonk zelfs twee kleine geweien voor aan de muur op deze afdeling. Naast zijn grote interesse voor de natuur was Jean ook heel creatief in het beeldhouwen. Zijn naam en afbeeldingen van enkele werken staan zelfs vermeld in het boek ‘Kunst 20 eeuw’.

We kijken terug op een zeer gewaardeerde medewerker van museum Soest. Op 12 september overleed Jean op 98 jarige leeftijd. Hij werd in besloten kring begraven. Geen bloemen en kransen stond er op de kaart. Zo was Jean.

Wim de Kam en Cees Vos.