Expositie Meesterwerk II   

Van 12 februari 2024 tot en met 12 mei 2024.

Peter van Oostzanen met 50 studenten in Museum Soest.

Na de overweldigende belangstelling voor de eerste versie van “Meesterwerk”, in 2020, is vanaf 17 februari de exposite “Meesterwerk II” te bezoeken. Een expositie van ruim 100 kleine en grotere schilderijen van de succesvolle Soester kunstschilder Peter van Oostzanen en zijn studenten van Academie Van Oostzanen.

Het thema Meesterwerk is een knipoog naar het vroegere gildesysteem van meester en gezel, waarbij de gezel om zijn vaardigheid en kunde -zijn meesterschap- te bewijzen een ‘meesterwerk’ moest vervaardigen. Van Oostzanen heeft zijn leerlingen opnieuw gevraagd een of meerdere ‘meesterwerken’ voor deze expositie beschikbaar te stellen. Werk waar zij (met recht) trots op zijn en geschilderd onder zijn meesterschap.

Peter van Oostzanen doceert, aan zijn academie in Soest, realistisch fijnschilderen met olieverf volgens de traditionele techniek van de oude meesters. Deze techniek staat momenteel weer enorm in de belangstelling.

In een realistisch schilderij is het belangrijk dat alles klopt: de compositie, de licht-donker verhoudingen, het perspectief, het kleurgebruik, et cetera. Elk schilderij wordt daarom in lagen opgebouwd, waarbij het per laag “realistischer” wordt.

De 100 schilderijen zijn te zien in verschillende ruimten in het museum.

De expositie ‘Meesterwerk II’ van Peter van Oostzanen en studenten is tot en met 12 mei te zien in Museum Soest aan de Steenhoffstraat 46 in Soest. De openingstijden zijn: woensdagmiddag, vrijdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur. Bij uw bezoek aan het museum kunt u ook genieten van de vaste exposities die het museum rijk is. Even een pauze inlassen met een kopje koffie of thee is ook mogelijk. De gastvrouwen en gastheren staan klaar om u te ontvangen. Voor groepen gaat het museum altijd open maar dan wel even op afspraak.

Zie ook www.vanoostzanen.com.

Zie ook de video-impressie hieronder